Hektec

“Parametrisch stempelframes ontwerpen”

Dynamisch ontwerpen van stempelframes door gebruik van Technosoft Raamwerken in combinatie met het VIKTOR platform

  • Arie-Jan Tol
    Teamleider engineering
  • Jaar
    2021
  • Producten
    Raamwerken

Voor het ontwerp van stempelframes maakt Hektec al jaren lang gebruik van het software pakket Technosoft Raamwerken.

Op basis van de contouren van de bouwkuip en de stempelkracht conform het damwandadvies wordt in Technosoft een eerste grove opzet van het stempelframe gemaakt.

Aangezien het stempelframe conform de CUR166 naast de opgegeven stempelkracht vanuit het damwandadvies ook gecontroleerd dient te worden op andere externe belastingen (zoals stootkracht, lijnlast van grond op de buis, temperatuursbelasting, excentrisch aangrijpen van de stempels vs gording etc.), maakt Hektec gebruik van eigen ontwikkelde spreadsheets om de stempelbuizen, gordingprofielen en aansluitdetails (inleidingskracht buis – gording)  te toetsen.

 

In deze speadsheets passen we de eerder benoemde externe belastingen toe, zodat het Technosoft model zuiver blijft met enkel de stempelkracht van uit het damwandadvies, met uiteraard als onderscheid een belastinggeval met de UGT stempelkracht en één met de BGT stempelkracht.

Het nadeel uiteraard van werken met spreadsheets is dat je de uitvoer van technosoft handmatig moet overtikken in de excel spreadsheets en bij iedere kleinste wijziging in technosoft wijzigen alle krachten weer, waardoor dit hele proces nogmaals uitgevoerd moet worden.

En daarbij komt ook nog het fenomeen stempeluitval, wat helemaal een tijdrovende controle is, om 1 voor 1 een stempel te laten uitvallen (om de beurt verwijderen uit het model en resultaten controleren).

Vanwege het repeterende karakter en vele handmatige handelingen hebben we gezocht naar een geautomatiseerd proces. En hiervoor hebben wij zowel de hulp gehad van Technosoft als van Viktor.

Technosoft voor een beschikbaar stellen van extra lokale licentie en uiteraard de huidige optie van de XML module en Viktor voor het mee helpen schrijven van het script.

Het eerste halfjaar van 2021 heeft een afstudeerder bij Hektec kosteloos gebruik mogen maken van een standalone Technosoft licentie om zo lokaal met behulp van het Viktor platform  een applicatie te bouwen waarbij bovenstaande omschreven handeling geautomatiseerd worden.

In de afgelopen paar maanden heeft een developer van Viktor dit nog gefinetuned waardoor Hektec nu in staat is om, nadat het frame grof in Technosoft is opgezet, middels de XML module, snel in de webapplicatie te zetten waarna binnen de applicatie binnen 5 minuten alle controles en unity checks zijn uitgevoerd en waarbij je binnen de applicatie nog in staat bent om het frame daar waar nodig aan te passen.

Bekijk de ontwikkeling van Technosoft

1977 Vandaag
2001
Start verkoop AxisVM
1983
Registratie merk Technosoft
1984
Start ontwikkeling CAD software
2000
Overname activiteiten door Brunel en vestiging in Deventer
2007
Technosoft Duitsland
2009
Technosoft Moldavië
2015
Technosoft Roemenië
1993
Van DOS naar Windows platform
2014
Introductie 3Muri aardbevingssoftware + eerste KOMO certificering
2013
Start Business unit Quality Assurance & testing
2011
Overstap naar Eurocode software
2012
Start van nearshoring onder de naam In-shore
2006
Technosoft door Brunel verkocht door middel van een Management Buy Out
1998
Projectmanagement software
2016
Start relocation naar NL
2017
Samenvoegen van alle activiteiten onder de naam Technosoft
2020
Technosoft actief in 6 landen
2022
Eerste in Staalcertificering
2023
Technosoft onderdeel van treetop