GEM-tower

“De Green Energy Mill”

Het ontwerp van een mobiele duurzame energievoorziening

  • Ir. W.J.H. Lenaers
    PDEng-trainee TU/e
  • Jaar
    2020
  • Producten
    AxisVM

De GEM-tower (Green Energy Mill) is een in het oog springende duurzame energie oplossing voor festivals en evenementen. Deze 21 meter hoge toren hoeft niet verankerd te worden en is volledig operationeel tot windkracht 7. Met name de festival industrie toont een enorme bereidheid om zich te verduurzamen. Georganiseerd openbaar vervoer naar festival locaties, vegetarische foodstands en herbruikbare drinkbekers zijn hier een duidelijk voorbeeld van. Desalniettemin is de meest gebruikte stroomvoorziening nog altijd de diesel generator. De GEM-tower probeert hierin een verandering te initiëren  en te laten zien dat het anders kan. Hiertoe zijn in de GEM-toren nieuwe duurzame energy ontwikkelingen gecombineerd: een verticale wind turbine, flexibele zonnepanelen, luminiscent solar concentrators (LSC’s) en een batterij. Dit project is mogelijk gemaakt door Interreg NWE en bestaat uit tien partners uit diverse Europese landen.

Een belangrijk aspect van de GEM-tower is het transport. Een festival is te beschouwen als een verplaatsbare stad waarin alles in een paar dagen wordt opgebouwd en binnen een mum van tijd weer wordt afgebroken: zo ook de GEM-tower. Voor het ontwerp betekende dit dat er modules moesten worden gemaakt, welke vast en los te koppelen zijn. Bovendien zijn verschillende elementen zo gemaakt dat ze uitgevouwen kunnen worden om de opbouw zo kort mogelijk te maken en ook dat alle elementen in een container passen om het transport zo compact en efficiënt mogelijk te maken.

Een tweede belangrijke aspect is de esthetica van het ontwerp. Festivals bieden de mogelijkheid om duizenden bezoekers te bereiken. Het biedt een platform om een boodschap over te brengen en mensen bewust te maken van duurzame energy voorzieningen. In andere woorden: de GEM-tower moet opvallen.

De randvoorwaarde dat de GEM-tower uit modulaire elementen bestaat én esthetisch aantrekkelijk moet zijn, maakt het constructieve ontwerp alles behalve standaard. Inzicht krijgen in de constructieve eigenschappen van niet standaard vormen werd echter vergemakkelijkt door een goede koppeling tussen het parametrisch ontwerp programma Grasshopper en AxisVM.

Uitvouwbare constructie

De GEM-tower is opgebouwd door acht driehoek-elementen uit te vouwen. Door de afstand tussen de hoekpunten te fixeren is de vorm bepaald. Deze beweegbare elementen zijn gemodelleerd in Grasshopper en voor de eerste constructieve analyse geanalyseerd met de plug-in Karamba. Door coördinaten van de elementen uit Grasshopper de gebruiken als input voor het model in AxisVM zijn de exacte posities overgenomen. Vervolgens is in AxisVM een gedetailleerde non-lineaire berekeningvoor het gehele ontwerp gemaakt.

GEM-tower triangle

Vrijstaande 21 meter hoge constructie

De totale hoogte van de constructie is 21 meter. Om ook gebruik in stedelijke omgevingen mogelijk te maken is verankeren van de constructie niet gewenst. Voor een festival op een grasweide dient hiervoor vaak ter plaatste een priktest te worden uitgevoerd in verband met mogelijke infrastructuur onder de grond. Voor stedelijke evenementen gaat dit al helemaal niet. Om zo flexibel mogelijk te zijn dient de constructie dan ook niet verankerd te worden aan de grond. Er is daarom voor gekozen om een vakwerksysteem toe te passen als basis van de toren, welke is afgebeeld in het overzicht hieronder. Door middel van tuikabels kan de relatief slanke constructie worden geschoord naar dit vakwerk systeem. Hiermee wordt de stabiliteit van het ontwerp gewaarborgd. AxisVM maakt het mogelijk om dit soort constructies snel te modelleren en verandering simpel toe te passen. De userinterface maakt het vervolgens mogelijk om resultaten snel te analyseren.

GEM-tower AXISvm

De GEM-tower wordt op verschillende evenementen onder verschillende omstandigheden getest. Updates en informatie worden gedeeld via de website van de GEM-tower: www.gem-tower.com.

Meer weten over AxisVM?

Bekijk de ontwikkeling van Technosoft

1977 Vandaag
2001
Start verkoop AxisVM
1983
Registratie merk Technosoft
1984
Start ontwikkeling CAD software
2000
Overname activiteiten door Brunel en vestiging in Deventer
2007
Technosoft Duitsland
2009
Technosoft Moldavië
2015
Technosoft Roemenië
1993
Van DOS naar Windows platform
2014
Introductie 3Muri aardbevingssoftware + eerste KOMO certificering
2013
Start Business unit Quality Assurance & testing
2011
Overstap naar Eurocode software
2012
Start van nearshoring onder de naam In-shore
2006
Technosoft door Brunel verkocht door middel van een Management Buy Out
1998
Projectmanagement software
2016
Start relocation naar NL
2017
Samenvoegen van alle activiteiten onder de naam Technosoft
2020
Technosoft actief in 6 landen
2022
Eerste in Staalcertificering
2023
Technosoft onderdeel van treetop